Sömn behövs för att kropp och hjärna ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Störd nattsömn är dock ett vanligt hälsoproblem och särskilt bland kvinnor.
Kroppens uppbyggnad och återhämtning sker under djupsömnen, då hjärnan arbetar långsammare och tillverkningen av stresshormon går på sparlåga. Beroende på hur effektiv sömnen är behöver vi omkring sex till nio timmars sömn per natt.
Kvinnor vaknar oftare på natten
För att klara av stress och påfrestningar under dagen är en god natts sömn något vi behöver. Sover man dåligt fungerar vi helt enkelt sämre. Sömnbrist kan också påverka blodsockerbalansen och hjärnans mättnads- och hungercentrum och därmed göra så att du känner dig hungrigare. Inte minst har det verkan på vårt psykiska välmående. Svårigheter med att sova är något som tycks vara vanligare bland kvinnor, då de oftare har täta uppvaknanden under natten än män. Orsaken är i många fall stress på arbetet, vilket leder till sämre sömnkvalitet och som i sin tur ger ökad risk för utbrändhet, depression, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Snarkning vanlig orsak till dålig sömn
Dålig sömn kan även bero på snarkning, vilket påverkar både den som snarkar och den som ligger bredvid. Snarkning innebär även en ökad risk för att ha andningsuppehåll under natten, vilket kan vara tecken på sömnapné. Sömnapné innebär att man gör kortare eller längre andningsuppehåll (apnéer) när man sover. Musklerna slappnar av, precis som vid snarkning, men vid sömnapné täpps luftvägarna till helt och hållet och förhindrar andningen. Vanliga symtom vid sömnapné är huvudvärk, snarkning, dagtrötthet, inlärningsproblem, koncentrationssvårigheter och irritation. Omkring 200 000 svenskar beräknas lida av sömnapné. Såväl snarkning som sömnapné är vanligast i åldern 50-60 år, varav cirka 12 procent av kvinnorna och 22 procent av männen snarkar.
Se över dina sovrutiner
Hur bra du sover går inte att styra med viljan, men det går att skapa förutsättningar för god sömn.
- För att få en hel natts sömn och vakna utvilad bör du bland annat undvika koffein i form av kaffe och te och se till att sovrummet är svalt och mörkt.
- Se till att du varvar ner ungefär två timmar innan du ska gå och lägga dig.
- Sängen ska vara en sovplats.
- Har du sömnsvårigheter bör du inte läsa, äta eller se på tv när du ligger i sängen.
- Försök även hålla regelbundna tider för när du går och lägger dig.
- Ta itu med stress och arbetsrelaterade frågor genom att skriva ner saker du funderar över innan läggdags.
- Har du svårt för att somna, gå upp och gör något annat som till exempel att läsa något som gör dig sömnig. Det lär hjärnan att sängen har med sömn att göra.
- Får du långvariga problem med att sova kan det vara en god idé att kontakta vården för att få hjälp.